Rakennusalan kirjanpito

Kirjanpitäjä on asiakkaidensa tärkein kumppani. Ainakin tulisi olla. Siksi ei ole yhdentekevää, kenelle vaativa tehtävä uskotaan. Vieläpä, kun yrityksen omistaja toimitusjohtajan tai hallituksen jäsenen roolissa on monesti viime kädessä kuitenkin yksin itse vastuussa yrityksensä tilinpidosta.

Rakennusala on hyvä esimerkki alasta, jossa on monia erityispiirteitä kirjanpidon ja taloushallinnon näkökulmasta. Helppoa kirjanpitoalasta ei tee toki se, että lait ja säädökset muuttuvat alati. Digitalisaatio ja harmaan talouden torjunta muovaa nopeasti uuteen ulottuvuuteen alaa ja lisää byrokraattista kuormaa.

Ala kuin ala, niin vastassa on oma työehtosopimus, TES, koukeroineen. Hyvä on pitää tasavertaisuudesta ja työntekijän puolia myös. Työehtosopimus on tärkeä tulopoliittinen ohjuri, jota tulee noudattaa. Myös rakennusalalla on omat säädöksensä. Näitä ovat mm. loma-asiat, palkanmaksu ja urakkasummat. Ja kuten arvata saattaa, se muuttuu muutaman vuoden välein.

Harmaan talouden torjuntaa varten on mm. seuraavia käytänteitä: käänteinen ALV ja rakentamisilmoitukset. Rakentamisilmoitukset ovat sen verta tuore juttu, että ohjelmistot eivät välttämättä vielä ole kehittyneet automatisoimaan kyseistä raportointia. Moni kirjanpitäjä tiettävästi myöskään ei tarjoa niiden täyttöä saati helpotusta tietojen koontiin.

Kirjanpidollisia erikoisuuksia, jotka tulevat todennäköisesti rakennusalan yrityksissä vastaan, ovat esimerkiksi osatuloutus, tietyt poistokäytännöt sekä takuuvaraukset. Monissa urakoissa käytetään myös takuusummia, jotka maksetaan tilaajalle rakennusajaksi.

Moni rakennus- ja remonttialan yritys tuottaa myös palvelua, joihin liittyen yksityisasiakkaat voivat hyödyntää kotitalousvähennystä. Jälleen kerran täytyy yrityksen rekisteriasioiden sekä laskutuskäytäntöjen olla ajan tasalla. Hyvään palveluun toki mielestämme kuuluu se, että asiakkaamme loppuasiakas saa laskunsa mukana esitäytetyn kotitalousvähennyksen hakulomakkeen.

Kun kirjanpitäjä muuttuu talouspäälliköksi, alakohtaisia ominaispiirteitä löytyykin entisestään lisää. On hyvä tuntea ns. ei-byrokraattisetkin piirteet. Mitkä on asentajien käytännöt ja toiveet, mitä kuuluu rakennusalan yrityksen asiakkaan odotuksiin. Mitkä ovat suurimmat riskit, miten kassa tyypillisesti toimii. Miten kalusto, tontit ja rakennukset kannattaa arvostaa taseessa? Mitä pankki suosii kirjanpidon näkökulmasta?

Vielä voisi mainita rakennusalalta sille ominaiset sopimuskäytännöt, monimutkaiset aliurakkasuhteet ja -vastuut sekä tietysti suhdanneherkkyyden.

Olethan siis tarkkana, miten järjestät rakennusalan yrityksen kirjanpidon, taloushallinnon, veroasiat sekä tietysti – hyvin toimivan talousjohdon. Kannattavuus on ensimmäiseksi ja viimeiseksi tärkein asia yrittäjän univakuutena.

Parhaimmillaan, juuri hyvä taloushallinto ja -johtaminen ovatkin ne tekijät, jotka tekevät yrityksistä pitkän linjan menestyjiä.

Haluatko tietää lisää?

Vastaamme mielellämme kysymyksiisi ja kerromme lisää palveluistamme.

Samuli Simolin

Samuli Simolin
+358 50 342 0344
myynti@optimitalous.fi

Optimi suomen vahvimmat

  Lue lisää blogistamme

  yrityksen sukupolvenvaihdos

  Sukupolvenvaihdos

  Tämä artikkeli kertoo tiivistetysti, mikä on yrityksen sukupolvenvaihdos. Kerromme, mitä elementtejä verotuksessa kannattaa huomioida, kun kysymyksessä on sukupolvenvaihdos. Optimi talouspalveluilta onnistuu sukupolvenvaihdoksen konsultointi. Sukupolvenvaihdos verohallinnon

  Lue lisää »
  jydacom kirjanpito

  Jydacom tilitoimisto

  Jydacom on suomalainen toiminnanohjausjärjestelmä, jota käyttää useat suuremmat rakennusliikkeet. Optimi Talouspalvelut on Jydacom tilitoimisto, eli meille Jydacom on tuttu ohjelmisto kirjanpidon kannalta. Kun kyseessä on

  Lue lisää »