Sijoittaminen osakeyhtiöön

Sijoittaminen osakeyhtiöön voi tulla kysymykseen monessa eri tilanteessa. Mietitkö miten sijoittaminen osakeyhtiöön kannattaisi tehdä?

Tämän artikkelin tavoitteena on kertoa yritykseen sijoittavalle tai sen omistajalle eri tavoista sijoittaa pääomaa osakeyhtiöön. Erityisesti vertaillaan takaisinmaksun ja nettovarallisuuden kehittymisen kannalta eroja.

Osakeyhtiöön sijoittaminen – tapojen vertailua

Osakeyhtiö tarvitsee pääomia aloittaakseen toimintansa. Toiminnan kasvattaminen tai saneeraaminen vaatii monesti myös lisää pääomia. Uusia osakkaita voi tulla yhtiöön. Pääomia voidaan tarvita sekä kassan rahoittamiseksi että omavaraisuuden tukemiseksi.

Seuraavat tavat ovat yleisimmät tavat sijoittaa osakeyhtiöön

 • Osakepääoma
 • Sijoitettu vapaa oma pääoma (SVOP)
 • Pääomalaina

Osakeyhtiöön sijoittaminen – Merkitys nettovarallisuuden kannalta

Sijoituksen vaikutus nettovarallisuuteen on sikäli merkityksellinen, että nettovarallisuuden määrään perustuu nk. huokeampien osinkojen maksumahdollisuus.

Osakepääoma on luonteeltaan hyvin pysyvä sijoitus. Nykyään osakepääomaa ei välttämättä tarvitse edes perustettaessa olla lainkaan osakeyhtiön taseessa. Osakepääoma korottaa sellaisenaan osinkopohjana toimivaa nettovarallisuutta.

Sijoitettu vapaa oma pääoma (SVOP) on nettovarallisuuden kannalta saman luonteista kuin edellinen kohta.

Pääomalaina on nettovarallisuuden kannalta huonoin tapa sijoittaa, sillä se on nettovarallisuuden laskentakaavassa ”varat-velat” velat-osiossa. Oman pääoman laskelmalla myös pääomalaina huomioidaan, joten se on osittain oman pääoman ehtoista rahaa.

Osakeyhtiöön sijoittaminen – Merkitys takaisinmaksun kannalta

SVOP-sijoitus palautettaessa jaetaan silloisten omistajien omistusosuuksien perusteella. Pääomalaina taasen palautetaan sen antajalle, ja usein sille maksetaan myös korkoa.

Muuta osakeyhtiöön sijoittamiseen liittyvää

Pääomalainan voi myös muuntaa myöhemmin esimerkiksi SVOP-ehtoiseksi sijoitukseksi yhtiöön. Pääomalainasta tulisi aina tehdä kirjallinen asiakirja, joka liitetään myös yhtiön tilintarkastusaineistoon.

Kun sijoitus tehdään, yhtiön hallitus esittää yhtiökokoukselle osakeantia. Osakeanti voi olla suunnattu, eli esityksessä mainitaan kenelle osakeanti on tarjolla. Osakeanti astuu voimaan, kun sen kohde merkitsee osakkeet maksamalla ne annetulle yhtiön tilille.

Yksi kysymys on myös se, kannattaisiko osakeyhtiöön sijoittaa yksityishenkilönä tai esimerkiksi holding-yhtiön kautta. Tämä vaikuttaa esimerkiksi myöhemmin osakkeiden myyntivoiton verotukseen ja riskienhallintaan. On olemassa myös verotuksellisesti edullisia tapoja myöhemmin siirtää henkilökohtaisesti omistamansa osakkeet omistamansa yhtiön taseeseen, osakevaihdolla.

Kaikissa sijoittamiseen liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä asiantuntijoihimme!

Haluatko tietää lisää?

Vastaamme mielellämme kysymyksiisi ja kerromme lisää palveluistamme.

Samuli Simolin

Samuli Simolin
+358 50 342 0344
myynti@optimitalous.fi

Optimi suomen vahvimmat

  Lue lisää blogistamme

  rakennusliikkeen talous

  Rakennusliikkeen talous

  Tässä artikkelissa kerrotaan rahanarvoisia vinkkejä huomioitavaksi rakennusalan yhtiön taloudesta. Jotta rakennusliikkeen talous kukoistaisi, paneudutaan tässä artikkelissa talouden kahteen peruspilariin: kannattavuus, ja maksukykyisyys. Kolmas peruspilari liittyen

  Lue lisää »
  holding-yhtiö

  Holding-yhtiö

  Tässä artikkelissa kerromme, miksi holding-yhtiö kannattaa perustaa. Annamme arvokkaita näkökulmia aiheesta ”holding-yhtiön perustaminen”. Holding-yhtiö on juridisessa mielessä samanlainen osakeyhtiö kuin muutkin. Holding-yhtiöllä tarkoitetaan yhtiötä, joka

  Lue lisää »