Sijoitusasunnon verotus

Sijoitusasunnon verotus kiinnostaa monia. Talouden heilahtelut, pörssiromahdukset ja yleinen epävakaus kannustaa ostamaan sijoitusasunnon kasvukeskuksesta. Sijoitusasunnon verotus on oleellinen tekijä pitkäaikaisessa tulolähteessä. Monelle sijoitusasunnon hankinta on sijoitus eläkkeeseen. Käsittelemme tässä artikkelissa erityisesti, kannattaako sijoitusasunto ostaa henkilökohtaiseksi vai yritykselle.

Sijoitusasunto yritykselle vs itselle – plussat

 • laajempi kulujen vähennysoikeus
 • riskin hajautus
 • edulliset osingot
 • poistomahdollisuus (liiketoiminnan isommista hankinnoista) (arvonkorotus ja osa hankintamenosta tietyissä tapauksissa itse asunnosta)
 • varaukset
 • muiden liiketoiminnallisten kulujen vähennysoikeus
 • nettovarallisuuden kasvattaminen (osingot) – korkeampi lainan korko (?) – kirjanpitokulut – yhteisövero + po-vero jos voitot omaan käyttöön
 • yritys vs. kuluttaja (vuokralainen) -> kuluttajansuoja tiukempi?

Sijoitusasunto itselle vs. firmalle -plussat

 • matalampi lainan korko
 • pidempi laina-aika
 • kirjanpitokulut –
 • yhteisövero + po-vero jos voitot omaan käyttöön
 • yritys vs. Kuluttaja (vuokralainen) -> kuluttajansuoja tiukempi?

Sijoitusasunnon verotusvinkkejä

Jos sijoitusasunnon hankkija on jo yrittäjä, yksi syy hankintaan voi olla se, että haluaa sijoittaa yrityksen voittoja eteenpäin. Turha onkin välissä nostaa rahoja omille tileille ja maksaa ansio- tai pääomaveroa.

Yritykselle asuntoa ostettaessa täytyy kuitenkin ajatella pitkä tähtäin. Monesti vuosien ja vuosikymmenten jälkeen voi kulua rahaa turhiin veroihin, jos yritystä täytyy pilkkoa tai omaisuutta lunastaa itselle. Tämä liittyy yrityksen myyntiin tai sukupolvenvaihdostilanteisiin. Vähintäänkin kalliita konsultteja joutuu käyttämään tässä vaiheessa.

Jos aikoo hankkia sijoitusasuntoja vain pienen määrän, on todellakin punnittava tarkkaan, kannattaako yritys todella perustaa. Yrityksen pyörittämisestä koituu kuitenkin lisävaivaa ja kirjanpidosta myös lisäkulua.

Arvonkorotus ja hankintameno kuluksi etukäteen?

Selvennetään vielä listauksen kohtaa: ”poistomahdollisuus”

Sijoitusomaisuudesta ei normaalisti tehdä poistoja. Kuitenkin Elinkeinoverotuksessa voi vähentää asuntoon tehtäviä arvonkorotuksia kuluina jo samana verovuonna. Samoin voi aikaisemmin kirjata hankintamenoa kuluksi, jos saman vuoden todennäköinen hankintameno on alempi kuin tasearvo.

Poistoja voi toki myös tehdä muista suuremmista liiketoiminnan hankinnoista yritystä pyörittäessä. Puhelinkulut, läppärit yms. tulevat myös vähennysten piiriin, kun niitä käyttää liiketoimintaan.

Sijoitusasunnon verovinkit

Verotus ja lainsäädäntö on alati muuttuvaa. Optimaalisen verotuksen ja sijoittamisen tueksi on syytä valita pätevä kumppani. Optimi talouspalvelut pyrkivät tekemään asiat vaivattomasti – me monistamme vero-osaamisen kaikille. Kysy tarjoustamme asuntosijoittamisen partneruudesta!

Onko sijoitusasunto fiksu ratkaisu?

Sijoitusasunnon hankinnassa tulee huomioida sijainti, asunnon kunto ja taloyhtiön tilanne. Kasvukeskuksista hankitut asunnot kelpaavat vuokralle huonompinakin aikoina. Tuotto on tasaista ja arvo säilyy keskimääräisen hyvin.

Haluatko tietää lisää?

Vastaamme mielellämme kysymyksiisi ja kerromme lisää palveluistamme.

Samuli Simolin

Samuli Simolin
+358 50 342 0344
myynti@optimitalous.fi

Optimi suomen vahvimmat

  Lue lisää blogistamme

  yrityksen arvonmääritys

  Yrityksen arvonmääritys

   Yrityksen Arvonmääritys: Substanssiarvo, Tuottoarvo, Tulevaisuuden Kassavirrat, EVA ja Kertoimet Yrityksen arvonmääritys on keskeinen osa liiketoiminnan analysointia ja päätöksentekoa. Tässä artikkelissa vertailemme viittä yleistä arvonmääritystapaa: substanssiarvo,

  Lue lisää »
  yrityksen sukupolvenvaihdos

  Sukupolvenvaihdos

  Tämä artikkeli kertoo tiivistetysti, mikä on yrityksen sukupolvenvaihdos. Kerromme, mitä elementtejä verotuksessa kannattaa huomioida, kun kysymyksessä on sukupolvenvaihdos. Optimi talouspalveluilta onnistuu sukupolvenvaihdoksen konsultointi. Sukupolvenvaihdos verohallinnon

  Lue lisää »
  jydacom kirjanpito

  Jydacom tilitoimisto

  Jydacom on suomalainen toiminnanohjausjärjestelmä, jota käyttää useat suuremmat rakennusliikkeet. Optimi Talouspalvelut on Jydacom tilitoimisto, eli meille Jydacom on tuttu ohjelmisto kirjanpidon kannalta. Kun kyseessä on

  Lue lisää »