Tiesitkö, että kirjanpito voidaan tehdä monella eri tavalla? Tiedätkö, millä tavalla sinun kirjanpitosi tehdään? Kerromme tässä artikkelissa, mitä kirjanpito eri tavoilla tehtynä tarkoittaa. Luettelemme eri tapojen plussat ja miinukset.
Tapoja on käytännössä 3:
– maksuperusteisuus,
– laskuperusteisuus tai
– suoriteperusteisuus.
Maksuperusteisuus
Maksuperusteisuus: menot ja tulot kirjataan sille aikajaksolle, jolloin maksut ovat tapahtuneet eli näkyvät tiliotteella.
Yhdenkertaisessa kirjanpidossa noudatetaan tyypillisesti tätä. Siinä ei ole ns. vastatilejä, joten ei voida kirjata suoriteperusteella;
Suoriteperusteella kirjattaessa pitäisi nimittäin kirjata myös vastakirjaus myyntisaataviin tai ostovelkoihin, kunnes maksu on tullut tai lähtee tililtä.
Eli kun tiliotteelle tulee rahaa tai lähtee rahaa, se näkyy kirjanpidossa ja alvit liikkuu sen kuukauden alv-ilmoitusten perusteella.
Rajoituksena tämän käyttöön on, että liikevaihto ei saa olla vuosittain yli 500.000€.
Laskuperusteisuus
Laskuperusteisuus tarkoittaa, että menot ja tulot kirjataan sille aikajaksolle, jolle suoritteen tai palvelun lasku kirjautuu. Tässä tarkkaillaan siis laskujen päiväyksiä.
Tilinpäätösvaiheessa jaksotetaan ja kohdistetaan kuitenkin yleensä kaikki merkittävät tulot ja menot lähtökohtaisesti tavaran todellisen luovutus- tai vastaanottohetken perusteelle: esim. tilikauden vaihteen yli kestävät projektit: tulot ja kulut jaetaan eri vuosille todellisen toteuman mukaan.
Maksun liikkuminen vaikuttaa vain siten, että kun maksu sitten tulee tai lähtee, summat kirjataan vastatileiltä ”ostovelat” tai ”myyntisaamiset” pankkitilille tai sieltä pois.
Toisin sanoen, lasku- ja suoriteperusteisessa kirjanpidossa seurataan myös myyntisaamisia ja ostovelkoja.
Tämä toimii siis siten, että laskun päiväystä voidaan käyttää alvien määräytymishetkenä. Se vaatii käytännössä kahdenkertaisen kirjanpidon, joka on työläämpi tehdä.
Suoriteperusteisuus
Suoriteperusteisuus: Perusteena käytetään tavaran tai palvelun todellista luovutus- tai vastaanottohetkeä. Tämä vaatii luonnollisesti enemmän seurantaa ja työtä molemmin puolin.
Jos esimerkiksi ostolaskuilla näkyy selkeästi ostojen luovutus- tai toteutumisajankohta, kahdenkertaisessa kirjanpidossa tulisi noudattaa sitä.
Eri kirjanpito tapojen plussat ja miinukset
Maksuperusteisuus, plussat ja miinukset:
+ yksinkertaisuus
+ kirjanpidon edullisuus
+ jos ostoissa on lyhyt maksuaika ja myynneissä pitkä, kassaystävällinen vaihtoehto.
– heikompi ennustettavuus
– heikompi tulosseuranta
Laskutusperusteisuus, plussat ja miinukset:
+ ostojen alvit päästään vähentämään aikaisemmin tyypillisesti. Esim rakennusalan alihankkijoilla hyvä kun myynneistä ei alvia tilitettävänä.
+ kassan ennustettavuus selkeämpää kuin maksuperusteisuudessa
– jos myynneissä on pitkät maksuajat, kassavaikutus olisi todennäköisesti parempi maksuperusteisessa
– työläämpi ja kalliimpi
Suoriteperusteisuus, plussat ja miinukset:
+ tulosseuranta täsmällisintä
– työläs
– ei välttämättä kassaystävällisin
– kallis tapa.
Kirjanpito Optimilla
Optimin asiantuntijoiden kanssa voit keskustella vapaasti eri kirjanpitotavoista. Kirjanpito Optimilla on optimoitua – myös kirjanpitotapojen valinnan osalta. KLT-pätevyys on signaali siitä, että olemme osoittaneet ja jatkuvasti osoitamme hallitsevamme alan normit.