Omavaraisuusaste

Yhtiön eri tunnusluvut, kuten omavaraisuusaste, auttavat yrityksen eri sidosryhmiä ymmärtämään yhtiön taloudellista tilaa. Tässä artikkelissa omavaraisuusaste pyritään selittämään mahdollisimman yksinkertaistetusti.

Mitä omavaraisuusaste tarkoittaa?

Tämä termi kuvaa, kuinka suuren osan varallisuudestaan yhtiö on rahoittanut omalla pääomalla. Toisin päin sanottuna sama asia: miltä osin yhtiön varallisuus ei ole velalla rahoitettua. 

Mittari kertoo siis yhtiön vakavaraisuudesta. Vakavaraisuus sinänsä yläkäsitteenä kuvastaa yhtiön pitkän jänteen selviytymiskykyä ja kannattavuutta; varallisuus voi tosin olla sitoutunut hitaasti likvidöitäviin eriin, joten maksukyvyn mittarina se ei sinällään toimi.

Yksi näkökulma on se, että omavaraisuusaste kertoo yhtiön kyvystä sietää tappiollisia vuosia – ja selvitä veloistaan, jotka kuitenkin tulee maksaa.

Mihin sitä tarvitaan?

Käytännössä vakavaraisuus kiinnostaa esimerkiksi rahoittajia. Ylivelkaantunut yhtiö ei saa luottoa välttämättä ollenkaan tai ehdot ovat ehkä huonommat.

Jos omavaraisuusaste menee miinukselle eli oma pääoma menetetään, lain mukaan yhtiön on tehtävä tästä erillinen ilmoitus kaupparekisteriin.

Kyseessä on siis yhtiön selviytymiskykyä kuvaava mittari, joka kiinnostaa niin tavarantoimittajia, rahoittajia kuin asiakkaitakin.

Miten omavaraisuusaste lasketaan?

Kyseessä on oman pääoman suhde koko pääomaan (=taseen loppusummaan). Koko pääoma sisältää oman ja vieraan pääoman. Saadut ennakot vähennetään ensin koko pääomasta oikaisuna.

Varojen sijoittaminen yhtiöön tai tulokselliset tilikaudet parantavat omavaraisuusastetta. Varojen nosto, velanotto tai tappiolliset tilikaudet heikentävät omavaraisuusastetta.

omavaraisuusaste
omavaraisuusaste

Minkälainen omavaraisuusasteen olisi hyvä olla?

Yleisenä ohjearvona voidaan todeta, että omavaraisuusasteen arvona

yli 40%: on hyvä,

20-40%: tyydyttävä ja

alle 20%: heikko

Mitä epävakaampi ja suhdanneherkempi ala, sitä korkeampi omavaraisuusasteen suositellaan olevan.

Muita huomioita

Kun arvioit yrityksen vakavaraisuutta, älä luota pelkästään omavaraisuusasteeseen. On myös tärkeää tarkastella taseen varallisuuserien likvidiyttä ja tarvittaessa näin oikaista omavaraisuusasteen laskentaan käytettyjä arvoja, jotta ne heijastavat paremmin todellista taloudellista tilannetta.

Jos kaipaat apua omavaraisuusasteen tai muun tunnusluvun seurannassa, voit kääntyä asiantuntijamme puoleen!

Haluatko tietää lisää?

Vastaamme mielellämme kysymyksiisi ja kerromme lisää palveluistamme.

Samuli Simolin

Samuli Simolin
+358 50 342 0344
myynti@optimitalous.fi

Optimi suomen vahvimmat

    Lue lisää blogistamme

    Kirjanpito hinta

    Osingonjako

    Osingonjako on yhtiön voiton jakamista osakkeenomistajille ja se voi tapahtua jakamalla osinkoa, väliosinkoa, ennakko-osinkoa tai lisäosinkoa. Mitä eroa näillä on? Osinko on osuus osakeyhtiön tuloksesta,

    Lue lisää »
    kirjanpito

    Kirjanpito

    Tiesitkö, että kirjanpito voidaan tehdä monella eri tavalla? Tiedätkö, millä tavalla sinun kirjanpitosi tehdään? Kerromme tässä artikkelissa, mitä kirjanpito eri tavoilla tehtynä tarkoittaa. Luettelemme eri

    Lue lisää »