Kirjanpidon hinta

Minkälainen tilitoimisto kannattaa valita?

Tässä artikkelissa annamme arvokkaita vinkkejä tilitoimiston valintaan. Käsittelemme viittä eri osa-aluetta, joilla on merkitystä tilitoimiston valinnassa. Tilitoimistoksi kutsutaan yritystä, joka tarjoaa ainakin kirjanpito- ja tilinpäätöspalvelua toisille yrityksille. Ne laativat asiakkaille kirjanpidon ja tekevät veroilmoitukset. Kirjanpidon hinta muodostuu monesta eri tekijästä. Paneudumme seuraavaksi tärkeimpiin huomioitaviin elementteihin.

Tilitoimiston koko

Suomessa on edelleen paljon pieniä, jopa yhden hengen tilitoimistoja. Tilitoimiston veloitus on monesti sitä edullisempi, mitä pienempi tilitoimisto. Suurin riski kuitenkin pienen tilitoimiston valinnassa on riippuvuus yhdestä ihmisestä. Mitä tapahtuu jos kirjanpitäjä esimerkiksi sairastuu äkillisesti tai tulee työkyvyttömäksi? 

Suomessa on myös muutamia suurempia tilitoimistoja ja ketjuja. Niiden etuna voi olla esimerkiksi edulliset ohjelmistot, tasainen laatu ja laaja joukko ammattilaisia. Ison toimiston haittapuolena voi olla henkilökohtaisen palvelun puute ja kasvottomuus ja korkeat hinnat. Yksi asiakas hukkuu tuhansien muiden joukkoon helposti.

Optimi talouspalvelut on keskikokoinen tilitoimisto. Etuina on kohtuullinen hintataso, ketteryys palvelussa sekä henkilökohtainen palvelu. Kuitenkaan palvelu ei ole yhden tai kahden ihmisen varassa ja taustalla on vakioituja prosesseja, jolloin sijaistaminen toimii kätevästi. 

Kirjanpidon hinta

Kilpailutitko eri tilitoimistoja? Edessäsi voi olla useita tarjouksia, joiden vertailukelpoisuus voi olla vaikea tunnistaa. Yksinkertaisimmallaan tilitoimisto hinnoittelee palvelunsa tuntihinnoittelulla. Miten varmistat, että todella se määrä tunteja, joka sinulta laskutetaan, pitää paikkansa? Jos valitset halvimman tuntihinnan tarjoavan tilitoimiston, entä jos se onkin hitaampi ja tehottomampi ja sen laskutus ei olekaan halvin kuitenkaan?

Kirjanpidon hinta voi perustua myös tositemääriin. Tämä tuokin jo selkeästi vertailukelpoisuutta. Yrittäjän voi olla vaikea hahmottaa, paljonko tositteita kertyy vuositasolla. Tilitoimistoalalle tyypillisiä ovat myös monenlaiset lisätyölaskutukset. Ne voivatkin yllättää asiakkaan. Tositeperusteinen hinnoittelu ei sittenkään vielä tee tarjouksista vertailukelpoisia, vaan tulisi selvittää, miten eri tarjoajat laskuttavat erilaisista lisätöistä.

Kirjanpidon hinta

Tilitoimiston sijainti

Tilitoimistoa etsivä Helsinkiläinen yritys saattaa etsiä tilitoimistoa hakusanalla ”tilitoimisto Helsinki” tai ”kirjanpitäjä uusimaa”. Miksi sijainnilla olisi enää merkitystä nykyaikana, kun asiat onnistuvat etätöinä? Todennäköisesti Helsingissä toimiva tilitoimisto maksaa enemmän, sillä toimitilakulut ja henkilöstökulut ovat suuremmat pääkaupunkiseudulla. 

Optimi Talouspalvelut toimii hyvin pitkälle etätyömoodissa. Työntekijämme ovat eri puolilta Suomea, eikä meillä ole kalliita toimitiloja. Tällä pyrimme siihen, ettei asiakkaan tarvitse maksaa asioista, jotka eivät tuota hänelle lisäarvoa.

Paikallistuntemuksella voi kuitenkin olla joillakin toimialoilla merkitystä. Kirjanpitäjän vierailu asiakkaan toimitiloissa helpottaa hahmottamaan asiakkaan liiketoimintaa ja sujuvoittaa yhteistyötä. Näihin visiitteihin haluammekin panostaa.

Tilitoimiston erikoisosaaminen

Pelkkä kirjanpitopalvelu ja tilinpäätösten laadinta kuuluu pidemmällä jänteellä vain harvan yrityksen tarpeisiin. Moni haluaa ulkoistaa esimerkiksi osto- tai myyntireskontrien hallinnan ja palkanlaskennan. Yhden miehen tai naisen tilitoimisto ei olekaan enää tehokas palveluntarjoaja siinä vaiheessa. Monesti palkanlaskija tekee vain palkanlaskentaa, sillä keskittyminen tuo tehokkuutta. Työlainsäädäntö, toimialojen erityisvaatimukset ja työehtosopimukset tuovat mukanaan yksityiskohtia, joihin perehtyminen vie aikaa.

Kirjanpitoon kytkeytyy kiinteästi myös raportointi, verokonsultointi sekä talouspäällikköpalvelut. On hyvä varmistaa, että niitä palveluita on saatavilla omalta kirjanpitäjältä. Paras mahdollinen tilanne on se, että tilitoimistosi myös proaktiivisesti tunnistaa tilanteet, joissa hyödyt kyseisistä palveluista. Milloin viimeksi kirjanpitäjäsi on esimerkiksi ehdottanut vero-optimointia sinulle? Liian moni tilitoimisto vain automaattisesti ehdottaa huokeiden osinkojen maksamista, mutta itse optimointi jää kokonaan tekemättä.

Kirjanpidon hinta

Haluatko siis tietää, mitä kirjanpitopalvelu maksaisi yrityksellesi? Haluaisitko kiinteän hinnan, joka kertoisi todellisen liikevaihtoon sidotun hintatason? Kaipaatko kirjanpitäjää, joka tekisi muutakin kuin lakisääteisen palvelun? Oikein valittu tilitoimisto on yrityksellesi tärkeä strateginen kumppani, joka täydentää osaamistasi kriittisellä talouden ja verotuksen osa-alueella.

Haluatko tietää lisää?

Vastaamme mielellämme kysymyksiisi ja kerromme lisää palveluistamme.

Samuli Simolin

Samuli Simolin
+358 50 342 0344
myynti@optimitalous.fi

Optimi suomen vahvimmat

  Lue lisää blogistamme

  yrityksen arvonmääritys

  Yrityksen arvonmääritys

   Yrityksen Arvonmääritys: Substanssiarvo, Tuottoarvo, Tulevaisuuden Kassavirrat, EVA ja Kertoimet Yrityksen arvonmääritys on keskeinen osa liiketoiminnan analysointia ja päätöksentekoa. Tässä artikkelissa vertailemme viittä yleistä arvonmääritystapaa: substanssiarvo,

  Lue lisää »
  yrityksen sukupolvenvaihdos

  Sukupolvenvaihdos

  Tämä artikkeli kertoo tiivistetysti, mikä on yrityksen sukupolvenvaihdos. Kerromme, mitä elementtejä verotuksessa kannattaa huomioida, kun kysymyksessä on sukupolvenvaihdos. Optimi talouspalveluilta onnistuu sukupolvenvaihdoksen konsultointi. Sukupolvenvaihdos verohallinnon

  Lue lisää »
  jydacom kirjanpito

  Jydacom tilitoimisto

  Jydacom on suomalainen toiminnanohjausjärjestelmä, jota käyttää useat suuremmat rakennusliikkeet. Optimi Talouspalvelut on Jydacom tilitoimisto, eli meille Jydacom on tuttu ohjelmisto kirjanpidon kannalta. Kun kyseessä on

  Lue lisää »